måndag 7 december 2009

Kommunen i borgen för budget


Vid årets sista kommunfullmäktigemöte (som hölls i måndags för en vecka sedan) beslutades med sedvanlig dumskallemajoritet en budget som bygger på lånade pengar enligt följande modell:

Kommunen säljer etappvis fastigheter till det Borgholm Energi AB för 25 miljoner kronor. Dom pengarna har inte Borgholm Energi men lånar dom i bank och överlämnar de 25 miljonerna till kommunen och blir på så sätt ägare till fastigheterna. Uppenbarligen är inte Borgholm Energi tillräckligt krediditvärdig utan kommunen måste gå i borgen för lånet. Så i praktiken är det kommunen som lånar och blir ytterst betalningsansvarig men blir av med fastigheterna på köpet. För vad händer med Borgholm Energi AB:s fastigheter om bolaget köps upp av en utomstående aktör?

Om det är på det här sättet man ska få en budget att gå ihop, vad ska man då sälja bort kommande år?! Till slut blir alla tillgångar uttömda och då finns inget kvar. Då tappar även kommunen kreditvärdighet och bankerna står på rad för att få tillbaka sina pengar. Inklusive lånen till Borgholm Energi där kommunen står i borgen.

Ölandspartiet har reserverat sig mot den här budgeten och vi tvår våra händer.
Gå i borgen är inget bra, gå i borgen är att gå i sorgen är ett uttryck med stor giltighet.

Den nu beslutade budgeten (som krävde att kommunen går i borgen för ett banklån på 25 miljoner till Borgholm Energi) är en följd av flera års vanskötsel med kommunala medel, olika affärer och avtal där kommunen varit inblandad och dragit det kortaste strået samt den olycksaliga dyrbara stadshusombyggnaden. Det är ett delresultat av Betty Boops vanstyre av Borgholms kommun under många år. Ett vanstyre för vilket Betty Boop (c) delar ansvar med Clownen Eddie (m), Sune Axelsson (s) och - inte minst - den styrande tjänstemannen Fräcke Frick.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar