onsdag 30 september 2009

Skamligt i MarianneSamuelsson-stil vid Bödakusten


Fullmäktigekvällens huvudfråga var annars godkännande av en detaljplan för en ny stugby strax intill stranden mellan Böda Sands camping och naturreservatet Bödakusten Östra (som börjar med Lyckesand i söder och sträcker sig utmed Homrevet och runt Ängjärnsudd ända upp till Trollskogen i norr. Det är menat att den nya stugbyn med 58 stugor ska gränsa direkt till naturreservartet.

Att det hela bara var en formsak och att allt var bäddat för att offra strandskyddet (som annars ska vara 300 meter) stod klart redan innan mötet hade börjat. För ägarna till Böda Sand, familjen Barkewall, gäller tydligen inte vanliga regler, särskilt inte när tongivande partipolitiker som Betty Boop (c), Eddie Forsman (m) och Sune Axelsson (s) varit där och smort kråset.

Dessa politiker har ungefär samma syn på saken som Marianne Samuelsson (mp) visade och som ledde till att hon blev avsatt som landshövding på Gotland.

Att allt är uppgjord i förväg, d v s att det handlar om, mygel, framgick med all tydlighet när ledamoten Bruno Pettersson från Dödevi begärde ordet. Bruno är väl insatt i ärendet genom att han också sitter med i miljö- och byggnadsnämnden, som tydligen fått order uppifrån hur man ska agera, så att Barkewalls får som dom vill.

Johan Barkewall fanns också på plats i Folkets hus och inspekterade så att kommunfullmäktige skulle besluta rätt. Till sin tjänst hade han också sin tidigare granne från tiden som arrendator på Horns kungsgård, nämligen miljöpartististiske kommunfullmäktigeledamoten Claes Horn af Rantzien.

Denne Horn-Claes gjorde från talarstolen sitt bästa för att nedvädera det område vid stranden, där den nya stugbyn är planerad. Här finns uppenbarligen ännu en miljöpartist som i likhet med gotlandsavsatta Marianne inte tycker att det är så viktigt med strandskydd. Om Horn-Claes och förra språkröret Marianne Samuelsson ska anses som representativa för sitt parti, så bör det snarast byta namn. "De giftgröna" kunde kanske vara passande? Med algblomman som symbol.

Naturligtvis blev kommunfullmäktiges beslut det som Barkewalls hade beställt och med god majoritet.

Debatten - i en förkortad version - kan ni följa genom att klicka på nedanstående länk och vänta cirka åtta sekunder tills filmen kör igång:


Detta tack vare att filmaren Stefan Olof Lundgren även denna gång fanns på plats i Folkets hus och filmade sammanträdet samt har haft vänligheten att i efterhand tillställa kommunfullmäktige denna film. Tack än en gång, Stefan Olof!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar