lördag 19 september 2009

Skolskjutsdebatten på film!


Från filmaren Stefan Olof Lundgren har kommit ett litet smakprov på inspelningarna från i måndags. Klicka på länken här under så kan Du - i en något nedkortad version på åtta och en halv minut - följa skolskjutsdebatten "lajjv"! När Du har tittat färdigt kan Du klicka på pilen längs ut till vänster i övre vänstra hörnet på bildskärmen, så kommer Du tillbaka hit igen!

http://www.youtube.com/watch?v=z4nxqdQNZTI

Jag vet inte om det kan kallas för en apfilm, även om man råkar se och höra Eddie Forsman i talarstolen. Men det är väl det närmaste man kan komma en apa den här gången.

Läser man kommunfullmäktiges protokoll från sammanträdet (som nu är justerat och klart) får man ut att utbildningsnämnden den 27 maj med röstsiffrorna 8 - 3 hade beslutat föreslå kommunfullmäktige att "slopa tidsgränsen för enkel resa med skolbuss", att därefter kommunstyrelsens arbetsutskott * (min kommentar i fotnot längst ner) med röstsiffrorna 2 - 1 beslutat föreslå kommunstyrelsen att instämma i utbildningsnämndens förslag, men att kommunstyrelsen med röstsiffrorna 8 - 3 istället beslutat "föreslå kommunfullmäktige att avslå utbildningsnämndens begäran att slopa tidsgränsen för enkel resa med skolbuss".

Av själva fullmäktigedebatten återges i protokollet endast yrkandena, d v s:

"Christina Ateva (c) och Eddie Forsman (m) yrkar avslag på kommunstyrelsens förslag.

Per Lublin (öp), Sune Axelsson (s), Ilko Corcovic (s), Maria Lindmark (mp), Peder Svensson (c), Lillebill Grähs (c), Stig Bertilsson (c), och Daniel Nilsson (c) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag.

Åke Nilsson (kd) yrkar på återremiss i avvaktan på budgetarbetet 2010.

Kerstin Bjellert (v) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag med tillägget att ** ..."

Kommunfullmäktiges beslut blev som bekant att
"avslå
utbildningsnämndens begäran att slopa tidsgränsen för enkel resa med skolbuss. Därmed konstateras att tidsgränsen om 45 minuter för enkel resa med skolskjuts kvarstår".

Medge att det i efterhand kan ge större utbyte att se debatten "lajjv" på datorskärmen än att bara läsa protokoll! Vad tycker Du? Använd gärna möjligheten att ge en egen kommentar genom att klicka på ordet "kommentarer" i blått under detta inlägg!

Bra initiativ, Stefan Olof!


*) Vad ini självaste helsicke har kommunstyrelsens arbetsutskott träffats för, har jag inte givit detta onödiga utskott ett sabbatsår!!!???

**) Kerstin Bjellerts tilläggsyrkande gick inte igenom, så jag återger det inte här.


8 kommentarer:

  1. Visst är det. Vore bra om man kunde erbjuda läsarna den servicen att i efterhand kunna kolla debatten från vilket ärende som helst i kommunfullmäktige - precis som man redan gör i väldigt många kommuner!

    SvaraRadera
  2. Tack Lubbe för att du orkar hålla på. Lovar att rösta på Ölandspartiet i nästa val.

    Janne

    SvaraRadera
  3. Tack själv!
    Ju fler röster vi får, desto bättre hoppas jag att det ska bli för Borgholms kommun, d v s invånarna som bor i kommunen!
    Hälsningar
    Per L

    SvaraRadera
  4. Äntligen ett beslut som gynnar oss i glesbygden. Får ofta höra att man får skylla sig själv som har bosatt sig så långt från "stan" Löttorp.

    SvaraRadera
  5. Läs gärna min insändare idag den 23/9 i Ölandsbladet, vi borde nämligen övergå till att besluta på ett sätt som HELA TIDEN förbättrar tillvaron i kommunens mindre orter och glesbygd. Det är på sådant sätt vi kan öka inflyttningen till just vår kommun. När Du har läst insändaren så kan Du mejla mig direkt på e-postadressen per.lublin@gmail.com så kanske vi kan resonera vidare.
    Hälsningar Per L

    SvaraRadera
  6. Med tanke på att Lars Frick m fl anser att de ljudband som spelas in under kommunfullmäktige endast är att betrakta som arbetsmaterial och inte offentlig handlig, så är det ju fantastiskt när en privatperson tar på sig att dokumentera mötena så att vi alla kan få ta del av dem!

    SvaraRadera
  7. Ja, det är ett strålande initiativ som många kan få nytta av. Hoppas att det blir fortsättning.

    Fast egentligen är det en service som kommunen själv borde hålla med och lägga ut videofilmer från mötena på sin hemsida.

    Får jag sådan möjlighet, så ska jag i fortsättningen gärna ut samtliga filminspelade fullmäktigedebatter här!

    SvaraRadera