tisdag 15 september 2009

Ambulansutryckning


Först sent på fredagskvällen fungerade alla våra telefoner på Öland igen, och det inträffade gav förstås upphov till en liten tankeställare. Vad gör man om man hastigt behöver ringa efter ambulans och telefonnätet inte fungerar? Det var ju inte bara det fasta nätet som hade pajat utan även stora delar av det mobila. Här står Telias aktier inte särskilt högt i kurs.

Kanske kan man gardera sig med några kontantkort till mobilen från olika leverantörer som man växelvis kan peta in om det inte går att ringa med den vanliga leverantören. Detta förutsätter då att mobilen inte är "låst" till en viss leverantör.

En allvarligare tankeställare fick vi i förra veckan, när det plötsligt stod klart för oss att ambulanspersonalen inom hela vårt landstingsområde har den rutinen att man vid vissa tillfällen ska invänta polisens ankomst innan man gör sitt jobb och transporterar den skadade till sjukhus. I fallet här utanför Borgholm lämnade ambulanspersonalen både offer och gärningsman att förblöda i väntan på polisens ankomst. Endast en lycklig slump gjorde att polisen hann anlända innan det hade varit för sent.

Då undrar man: Är ambulanserna till för ambulanspersonalens skull eller är de till för människor som snabbt behöver komma till sjukhus? Ska människor som blivit livshotande knivskurna inte räkna med att få åka ambulans till akuten för att ingen polis finns i närheten? I det läget är det klen tröst att det finns ambulans på norra Öland som snabbt kan vara på plats om den enda tillgängliga polispatrullen finns någonstans på Småland och inte kan komma förrän om en timme!

Har fattat pennan och skrivit till landstinget och begärt att reglerna omgående ändras!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar