onsdag 16 september 2009

Kommunfullmäktigekvällen slutade med status quo


Avslutningsvis i måndagskväll diskuterade kommunfullmäktige antalet kommunfullmäktigeledamöter som ska väljas vid nästa val, detta med anledning av en förfrågan från Valmyndigheten (ständigt återkommande året före varje val).

Diskuterade var kanske att ta i, för det var väl bara jag som uttalade någon åsikt. Ledamöterna från dom andra partierna - som alltid tidigare varit nöjda med att kommunfullmäktige i vår kommun hittills bestått av 49 ledamöter - valda att tiga och avvakta. Det ska ju bli en utredning - där en från varje parti (däribland undertecknad)ska ingå - som ska komma med förslag till billigare och enklare kommunal organisation "utan att fördenskull äventyra demokratin", och man ville tydligen avvakta utredningen innan man tar ställning.

För min del tycker jag redan nu att man kan besluta att minska antalet kommunfullmäktigeledamöter till nästa valperiod. Av de fyrtionio ledamöterna så är det inte ens hälften som öppnar mun annat än vid uppropen och när det är kaffepaus och de ska äta mackor och annat tilltugg. Att hela tolv ledamöter yttrade sig under skolskjutsdebatten i måndags var var väl nästan rekord!

Därför återkom jag nu - som så många gånger förr - med mitt förslag att kommunfullmäktige i Borgholms kommun ska bestå av 31 ledamöter. Kommunallagen föreskriver nämligen att kommunfullmäktige i en kommun med mellan 10 000 och 15 000 invånare måste bestå av minst 31 ledamöter (och som bekant ligger vår kommuns invånarantal på knappt 11 000). Annars hade det gärna kunnat räcka med 25 ledamöter i kommunfullmäktige.

Men som sagt, något gehör blev det inte heller nu, så tills vidare är det status quo.

Klockan tio var sammanträdet slut. Lokaltidningsjournalister, filmarer och övriga åhörare hade redan givit sig av. Apor eller inte apor vandrade vi ledamöter nu ut i septembernatten för att bege oss hem, kanske för att följa norska valvakan, kanske för att ta en sängfösare eller kanske bara för att sova. Kanske att Betty Boop spottade ut sitt vältuggade tuggummi som hon suttit framme på podiet och idisslat på under hela kvällen, kanske för att ge ett verkligt intelligent och intresserat intryck.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar