måndag 2 november 2009

Polis På Plats


En gång i tiden var polisen en kommunal angelägenhet. Fasen vet om inte det var bättre. Jag inser visserligen att den tidens poliser knappast kunde reda ut större ekonomiska brottshärvor eller jaga mördare land och rike runt. Men dom kunde verka förebyggande på ett helt annat sätt en vad dagens centraliserade polismakt kan.

Kriminologen Leif G W Persson har lanserat ett förslag om att införa ett system sheriffer, d v s ett system med lokalt valda personer med polisiära befogheter.

Det ligger något i tanken, ty nu är det på tiden att vi åter får lokala poliser på plats.

Vi behöver lokala poliser, inte minst i förebyggande syfte, såväl i Borgholm som i Löttorp, för att nu hålla oss till vår egen kommun.

Det måste också vara ekonomiskt betydligt vettigare om det finns polis stationerad på orten som kan gripa in direkt på plats när grovt berusade personer kommer körande till Löttorpsaffären för att köpa öl, istället för att det ska komma en polispatrull farande ända från Kalmar och komma fram lagom till att rattfyllot hunnit försvinna, så att polisen ska behöva göra ytterligare tre sådana långresor tur och retur innan den livsfarlige bilisten går att haffa.

Det betyder inte att vi för den skull ska avskaffa centralt placerade kriminaltekninker, ekobrottspolis och liknande. Komplicerade mordfall, ÖTAB-härvor och liknade ska man naturligtvis inte behöva lösa på lokal nivå. Så den formen av polisiära resurser måste alltid finnas.

Men polisens centraliserade del måste kompletteras med lokalt stationerad polis (som snabbt kan vara på plats där något händer) även på de mindre orterna för att medborgare ska kunna känna den trygghet som dom har rätt till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar