måndag 16 november 2009

Lundgrens Collage


Nu när vi ändå är kulturella, så kan vi passa på och titta på några collage av Stefan Olof Lundgren som jag har hittat på hans hemsida www.luteline.se och tar mig friheten att visa er kära läsare och kommunmedborgare. Här kommer dom:


1. Galet

Kolstad, "flygande holländare", Böda, Dovreviken, Rällaskogen, "glasshusen". Ölands förstörelse utan slut?

2. Syndafloden

Tungsint sörjer borgaren över den förlorade meningen med sin kapitalistiskt skamfilade värld.

Varumärke Öland?

Lisbeth Lennartsson: "Jag är så innerligt trött på uttalanden som förstör varumärket Öland".

Öland är inget varumärke. Öland är ingen vara. Öland är vår hembygd!

Dom här tre collagen har tydligen väckt en del uppståndelse och i en artikel i tidningen Östra Småland den 11 november under rubriken

Upprörande konstnär

Politikerna i Borgholms kommun är trötta på att hängas ut

fanns en intervju med "tuppen" Göran Borgö, som nog helst hade önskat en kommunal censurpolis med stor sax. Han tyckte att det var "tråkigt att negativa åsikter framhävdes". Han beklagade att han inte kunde "göra något åt det".

Nej men snälla Göran, visst kan du det, du kan sluta att vara springpojke åt Ekerum och alla "Gert-Ovar". Du är anställd av Borgholms kommun och inte av dom. Du borde inse att din roll som tjänsteman är att vara allmänhetens tjänare, för det är ju ändå kommuninnevånarna som betalar din höga chefslön, och då borde du - liksom vissa politiker - rätta dig litet mer efter kommunens innevånare! Du ska ska inte jobba vidare med vissa projekt där det så tydligt kommit fram att folket säger nej! I vår kommun ska vi ha demokrati, d v s folket ska få bestämma!

Själv tyckte jag att collagen var häftiga och talade ett så tydligt språk att undertexter var överfödiga. Hönsen som går i hönsgården med klädnypor för näbben för att slippa stanken från Bettys och Görans ruttna ägg (exploateringsplaner i Rällaskogen, för odlingslandskapet mellan Kolstad by och Borgholm och annat som luktar ruttet mygel). Den Lundgrenska konsten utmanar, och det är bra!

Så här tyckte Östrans läsare i sina kommenterar i tidningen på nätet:


Offentliga!

Visst kan det vara tråkigt för de stackars politikerna att hamna på nätet i filmer.
Om de istället lyssnade på vad folket som bor på ön vill och inte vad exploatörer vill så slipper de problem.
Jag ser bara ett sätt för dem att få stopp! Hoppa av era tjänster eller se till att göra något som gynnar de bofasta i kommunen.
Försök sen då det ska byggas för kommunen att anlita Lokala företag så kommer en del tillbaka i skatter och förlita en inte på att Öland ska befolkas av rika pensionärer.
Sen sluta gnäll om ni blir uthängda , ni är utsatta och SKA vara synade i sömmarna.

Som man bäddar får man ligga

Om politiker och tjänstemän väljer att stå till tjänst för markexploatörer med bara pengar för ögonen istället för att tjäna kommunens bofasta invånare som vill värna om en skyddsvärd skog, så får dom väl skylla sig själva om konstnärer och andra uttrycker sin besvikelse på olika sätt. Om politiker och tjänstemän istället ville lyssna på Rällaborna skulle dom aldrig behövt hamna i den situationen. Men som man bäddar får man ligga.

Var det inte Göran Borgö som sade på en av filmer att han tyckte att det var bra med kritik. Menade han inte allvar?

Vad menar han med "negativa åsikter"?

Tack Stefan Olof Lundgren

Har sett ett par av Lundgrens filmer där han visar hur poltikerna beter sig. Mycket lärorikt och bra!
Politikerna har ingen anledning att vara upprörda över att Lundgren är modig. Det är vi medborgare som har anledning att uppröras över poltikernas beteende.

Vi skulle gärna vilja se hans collage också. Kan Östran lägga ut en länk så man hittar dit så vore det bra!

Gorillor?

Lundgren valde en konstig liknelse med gorillor som de borgholmska kommunpolitikerna.

Får hade passat bättre. En dum och lättledd flock som hakar på fåraherden Holiday Clubs/Stadiums skrattretande lockrop (pinsamt uppenbara lögner som "arbetstillfällen", "besöksanledning", "tillgänglighet", "förlängd säsong" osv) utan att de begriper att de gör sig till åtlöje genom att svälja sådana gamla utslitna "kommunpolitikerbeten".

Lundgren kunde också ta och skippa snacket om "kapitalistisk diktatur" o.d. Detta handlar om naiva och lättlurade politiker som vill visa sig handlingskraftiga. Jämför med Fanerdun. Det finns ingen ekonomiskt robust tanke och affärsidé för långsiktigt entreprenörskap och utveckling bakom Stadiums Holiday Club-planer. Ingen seriös aktör i turismbranschen eller "upplevelseindustrin" skulle vilja förstöra sin huvudsakliga tillgång på det sätt som planeras i Ekerum och Rälla. Jag tror inte att Eklöf/Stadium är idioter, tvärtom, men de verkar inte ha begripit vad det var de köpte när de köpte golfen i Ekerum, eller varför folk vill besöka Öland. Nu är det dags att sälja vidare, men först skall det skaffas bygglov för att trissa upp försäljningspriset! Undersköterskorna och sanitetsteknikerna som ölänningarna har valt till representanter i Borgholms kommunhus kommer inte att säga emot, och de kommer fortsätta att betala för spektaklet och se glada ut. Det är ju inte deras pengar, och de bor inte själva i Ekerum/Rälla.

Men all heder till Lundgren! När folkvalda och tjänstemän klagar på att "åsikter framhävs" så vet man att man gör rätt och skall fortsätta.

Skrivet av: Återinför ämbetsmannaansvaret! den 12 november 2009 22:15

Vad tycker ni kära kommunmedborgare som läser denna blogg? Kommentera gärna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar