fredag 27 november 2009

Lärdomar från en solig ö


Har alltid inbillat mig att det skulle vara klokt om Borgholms kommun ville bekosta att äldre människor i vår kommun fick möjlighet att koppla av ett par veckor i värmen varje år när vintern är som tristast hemma på Öland.

Dygnskostnaden (även resan inberäknad) skulle förmodligen bli betydligt lägre än dygnskostnaden på ett av våra äldreboenden i kommunen.

Ett par årliga sköna veckor på Kanarieöarna eller vid Medelhavet skulle förmodligen öka livskvaliten så mycket för många att de kunde hålla sig piggare under flera år och ha mindre behov av den kommunala äldreomsorgen och i mindre utsträckning - eller i vart fall senare - många behöva flytta in i kommunala äldreboenden.

Nu har jag med egna ögon fått se äldre människor njuta och ha det skönt i fullt högsommarväder i november, bada i swimmingpooler, sitta under parasoller med ett glas vin. Ha trevligt tillsammans. Och ha något att se fram emot till nästa vinter.

Jovisst, dom allra flesta bekostar naturligtvis det här själva, men det här tycker jag är något som Borgholms kommun skulle kosta på alla sina äldre över en viss ålder, alla som vill och har orka för det. Jag är övertygad om att kommunens kostnader för detta bara skulle vara en ringa bråkdel mot den vinst som den kommunala äldreomsorgen i vår kommun i sin helhet skulle göra på detta.

Jag har föreslagit något liknande i en motion för många år sen. Förslaget mottogs tyvärr med en axelryckning från politikerhåll i Borgholms kommun, det ledde alltså inte till något positivt den gången. Det är dags att blåsa liv i denna fråga igen. Här finns både pengar för kommunen samt hälsa och livskvalitet för våra äldre att vinna!

Finns det verkligen någon anledning att inte göra så!?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar