tisdag 10 november 2009

En stor fis till Sveriges regering!


Torsdagen den 5 november var ingen bra dag för Öland. Då fegade den svenska regeringen för ryssarna och gav sitt ja till ledningen på Östersjöns botten strax utanför Öland och Gotland för rysk gas till Tyskland. Ska väl bevakas av rysk militär också om den väl blir byggd.

Öland har alldrig tillfrågats men båda kommunerna på Öland har sagt nej! Vi vill av många orsaker inte ha ledningen utanför vår kust. Östersjöns botten är känslig. Fiskbeståndet är beroende av att de naturliga förutsättningarna inte störs. Vad som skulle hända vid eventuella gasläckage törs vi knappast tänkas på. Vi accepterar inte att bli överkörda, vare sig av Fredrik Reinfeldt och hans regering eller av ryssar eller tyskar. Samma dag som svenska regeringen sa ja till gasledningen kom ett ja även från den finska regeringen med Matti Vanhanen i spetsen. Det kan väl för övrigt inte vara särskilt kul för överlevande karelare i exil i Finland, som en gång såg sitt land invaderas och annekteras av ryssar, att den ryska gasledningen ska ledas över deras land och genom den gamla karelska huvudstaden Viborg innan den dyker ner i vattnet!

Önskar nästan att vi hade haft ett rör från Öland upp till Rosenbad i Stockholm, så att vi kunnat skicka en jättefis till Reinfeldt och hans regering. Till Vanhanen skulle jag vilja skicka ett spann "paska" (alternativt "shiit" på finlandssvenska).


I övrigt minns jag från från flera års Almedalsveckor i Visby att Nord Stream (bolaget som vill bygga gasledningen) dagligen smort kråset på diverse politiker på Strand hotell (ja, det finns även ett sånt i Visby). Det kanske hjälpte till?

Jag vill inte blanda mig i rysk politik, men nog vore det väl enklast om gasen från Ryssland till Tyskland även fortsättningsvis transporteras i ledning över land. Det handlar bara om att ge skälig ersättning till mellanliggande länder där ledningen går fram. Men ryssarna vill väl kunna fortsätta att utöva påtryckningar på Ukraina med flera numera fria länder genom att kunna hota med avstängning och ändå kunna sälja gas till Tyskland! Därför vill dom dra ledningen genom Östersjön och samtidigt kunna göra Östersjön till "ryskt skyddsområde"!

Det tänker inte vi på Öland gå med på!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar