måndag 2 november 2009

ÖTAB-affären i ett nötskal


På tal om ÖTAB (Ölands Turist AB), så har det ju sagts ett och annat om det borgensåtagande för ÖTAB:s lån som politikerna låtit ölandskommunerna stå för. När Ölands kommunalförbund sålde ÖTAB till ICA-handlarn i Borgholm och hans kompanjoner (ett affär som p g a överklagningar inte har vunnit laga kraft och därför fortfarande kan rivas upp), så lät man borgensåtagandet för ÖTAB:s lån (som tidigare räddat ÖTAB från konkurs) stanna kvar hos ölandskommunerna. Detta har politikerna i kommunalförbundet med Betty Boop i spetsen gärna velat ha till att det blev "bortglömt", och hon har dessutom helt lögnaktigt låtsats att hon nu letat runt i sina lådor efter ett papper som skulle föra över borgensansvaret på dem som köpte ÖTAB. Ett sådant papper finns inte, och det vet Betty förbaskat väl! Hon kan sluta spela teater!

När länsrätten för ett år sedan upphävde ÖTAB-affären så var detta rena bingon för de öländska skattebetalarna. Man kom på ett smidigt sätt ur en för ölandskommunerna fullkomligt vansinnig affär. En ICA-handlare och några andra företagare som tillsammans bildat ett bolag som de kallade för VÖAB (Visionsutveckling Öland AB) hade nämligen lyckats lura politikerna trill runt. Affären innebar att VÖAB skulle få köpa det av kommunerna gemensamt ägda turistbolaget ÖTAB för en krona. De nya ägarna till ÖTAB skulle dock slippa ifrån ansvaret för Skördefesten (som låg under ÖTAB) genom att kommunerna köpte ansvarsdelen (komplementärdelen) för Skördefesten för närmare två miljoner kronor, d v s man betalade två millar för att få vara obegränsat ekonomisklt ansvarig!!! Kan man tänka sig något mer korkat??? Och dessutom behöll ölandskommunerna sitt borgensansvar för bankkrediter på närmare tre miljoner till ÖTAB.

Det var ju naturligtvis kommunernas smala lycka när länsrätten efter mina överklagande upphävde hela ÖTAB-affären. Då fanns ju facit i hand för alla inblandade och det var bara att konstatera att politikerna blivit dragna vid näsan av en smart ICA-handlare. Dessutom hade det då också visat sig att ölandskommunerna hade anlitat ICA-handlarns jurist för att få goda råd och hjälp med avtalen!

Vad gör då politikerna i kommunalförbundet och Borgholms kommunstyrelse? Säjer dom: Tack Per Lublin och tack Länsrätten för att ni räddade oss ur denna hemska situation? Nej, långt ifrån det! Istället konstaterar dom att besluten var upphävda på formella grunder (felaktig annonsering) som dom ansåg sig kunna rätta till i samband med nya beslut, och så blundar dom för facit och fattar exakt samma idiotiska beslut en gång till, där dom godkänner exakt samma avtal utan att så mycket som ett penndrag har ändrats!

Detta skedde den 30 mars i år. Naturligtvis har detta också överklagats (som jag inledningsvis nämnde). Saken är inte avgjord, så i nuläget kan t ex kommunfullmäktige i Borgholm ändra sitt beslut från 30 mars och t ex säga att Borgholms kommun inte godkänner affären, i vart fall inte om inte VÖAB tar över borgensansvaret för ÖTAB:s krediter. Detta inser naturligtvis VÖAB-gänget och har därför nyligen kommit med det skamliga erbjudandet att dela borgensansvaret med ölandskommunerna (d v s Ölands kommunalförbund). Vadå dela?! Vill VÖAB ha ÖTAB, så skall VÖAB naturligtvis ha hela ansvaret för ÖTAB:s krediter och inte tro att det bara går att plocka russinen ur kakan!

För min del anser jag naturligtvis att hela affären bör upphävas, och sen bör ÖTAB likvideras snabbast möjligt och paret Öholm och Edmark (VD och orförande i ÖTAB) hänvisas till att försörja sig på annat sätt!

Ölandsturismen mår mycket bättre utan ÖTAB. Det finns betydligt bättre vägar för turistinformation! ÖTAB har närmast inneburit en begränsande faktor för den öländska turistinfrormationen.

1 kommentar:

  1. Den här ÖTAB affären verkar vara en lika bra affär för kommunerna som Strandaffären på sin tid. Den liknar dessutom den "affären" på många sätt, bla det att man antog att allt var i hamn innan kfm:s beslut vunnit laga kraft. Med det vill jag säga.... det finns tid än för ett till-bakadragande av idiotierna!

    SvaraRadera