måndag 24 augusti 2009

Vägverkets mordplaner på allén i Kungsgårdsbacken


Fick ett telefonsamtal från en upprörd medborgare som meddelade att man håller på att såga ner alléträden längs Kungsgårdsbacken.

Har visserligen lagt märke till dom blå markeringarna som funnits en tid och hört det glunkas om att vägverket ville ha bort träden genom att skylla på "sjuka" träd. Alléer räknas som skyddade biologiska isotoper, och vägverket hade därför vänt sig till länsstyrelsen för att få dispens. Jag borde kanske ha reagerat tidigare men nu slog jag i alla fall en signal till länsstyrelsens naturvårdsenhet i Kalmar, och fick tag i en ansvarig person som inte kände till något om att länsstyrelsen skulle ha givit sitt tillstånd till trädfällningen och lovade att stoppa det hela, eftersom länsstyrelsen inte har givit något sådant tillstånd, i vart fall inte ännu.

Det visade sig dock lyckligtvis vara falsklarm. Vägverket håller på kantbeskäringar och just nu var man i Kungsgårdsbacken och hade dragit dit maskiner. Någon trädfällning var det alltså inte fråga om. Denna gång.

Men det är bra att folk är på sin vakt, för man vet ju aldrig.

Får innerligt hoppas att vägverket inte får sin vilja igenom. Om något träd drabbats av sjukdom, så kan det ju vara okej om en och annan gren tas bort, men alla träden har ju inte blivit undersökta, så det finns sannerligen ingen anledning att såga ner hela allén.

Jag förstår om folk är upprörda, för Borgholms vackra infart söderifrån, där de mäktiga träden på båda sidorna längs med Kungsgårdbacken förhöjer skönhetsintrycket, är något att slå vakt om!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar