torsdag 13 augusti 2009

Gertoveriet


Gertoveri (uttalas: "järtoveri") är en nytt begrepp som innebär att en kommun låter sig luras av samme person flera gångar, går på nit efter nit, säljer smöret och tappar pengarna.

Begreppet har sitt ursprung i Borgholms kommun och bygger på följande: Kommunen äger attraktiv mark som kommunens företrädare säljer för en spottstyver till en privat klippare, låt oss kalla honom Gert Ove. Denne Gert Ove lovar att exploatera området för permanentbostäder och kommunens företräder inbillar sig att där ska flytta in fullt med rika invånare som ska tillföra kommunen massor med skatteintäkter.

Vad händer sedan? Jo, bulldozers kör fram, naturen skövlas och den avskilda fina badplatsen (favorit för bofasta borgholmsbor) berövas sin skyddande lövridå och utlämnas åt den allmän ödeläggelsen. Kommunens makthavare hjälper Gert Ove att befrias från alla strandsskyddsbestämmelser, så att tomter kan anläggas nästan ända nere vid strandkanten. Finaste tomten viker Gert Ove åt sig själv, en annan med bästa läge får en av kommunala makthavarna köpa (okänt för vilket pris). Resten av tomterna blir i praktiken attraktiva fritidstomter, bebyggda med vräkiga sommarvillor av väldigt varierande slag, men med det gemensamma att skrytsamhet för det mesta har gått före god smak. Särskilt trevligt ser området sannerligen inte ut och föga inbjudande är det längre för borgholmsbor att bada vid den f d Dovreviken. Av det femtiotalet lyxtomter som Gert Ove här har skapat och tjänat multum på, så är det bara några få som har blivit permanentbebodda, däribland hans egen och moderatpolitikern Eddie Forsmans. I hela denna nya "stadsdel" bor det totalt (med barn inräknade) endast cirka 15 bofasta personer, av vilka flera redan bodde i Borgholm tidigare. Resten är bara fritidsboende!!!

Här vid Dovreviken var tänkt att kommunen skulle få 200 nyinflyttade invånare, penningstarka personer som skulle ge extra klirr i den kommunala kassan, hette det. Gert Ove var mannen som skulle fixa det. Vad har det blivit istället? Jo, en massa nya sommargäster i lyxvillor på strandskyddad mark, ett strandskydd som Gert-Oves kompisar i kommunstyrelsen lyckades få upphävt. Sommargäster som betalar sin kommunalskatt till helt andra kommuner, men som lik förbannat kan komma att belasta vår kommun för kommunal hemtjänst. Vilken jäkla flopp för Borgholms kommun!

Redan i ett mycket tidigt skede varnade jag för denna affär, kommunen borde inte sälja marken på detta sätt. Och jag var långt ifrån ensam om att varna. Men de som makten hade i kommunen lyssnade inte utan drev igenom affären!

Full pott för Gert Ove, flott boende för Eddie Forsman, men stående med Svarte Petter blev Borgholms kommun. Dessutom ser det bedrövligt ut där det förut var så fint!

Och nu det som gjort "gertoveriet" till ett begrepp: Upprepningen!

Gert Ove nosar upp ett nytt område, den natursköna ängen bakom Köpings Prästgård. Enligt en gammal plan sedan 1980-talet, på den tiden ängen fortfarande var en sandig och ganska ofruktbar åker, skulle där få byggas bostäder för permantboende. Det var på den tiden som det var obegränsade skatteavdrag för pendlare (t ex mellan Köpingsvik och Kalmar).

Och vad händer nu - när kommunens företrädare sitter med facit i hand från Dovreviken? Jo även detta område säljs för en spottstyver till Gert Ove! Här skulle Gert Ove naturligtvis se till att ett hundratal välmående nya kommuninvånare skulle komma inflyttande och vända den negativa befolkningsutvecklingen. Detta hände i fjol och i år har bulldozers kört fram och vänt upp och ned på den vackra ängen.

Jo visst förstås, i våras hittade arkeologer rester av en tidig medeltida by på platsen (det ursprungliga Solberga), en unikt fynd på Öland. Av äldre bebyggelse har man annars bara funnit järnåldershus och fornborgar, men att finna husgrunder från en helt vanlig by från denna tid, det var något nytt på Öland. Detta borde rimligen ha lett till en rekonstruktion av denna gamla medetidsbebyggelse (en spännande turistisk attraktion för Köpingsvik) på samma sätt som järnålderbebyggelsen vid Skäftekärr och i skogen däromkring i Böda. Men icke när det finns en Gert Ove med i bilden! Gert Ove bekostar nämligen strax en tämligen begränsad arkeologisk snabbundersökning samt bortforsling av dom medeltida husgrunderna.

Samtidigt säljer Gert Ove tomter här på den före detta ängen - som han kallar det i annonserna - tomter centralt i Köpingsvik i naturskönt strövområde 700 meter från stranden. Inte ett ord om tomter för permanent bebyggelse! Nej, "700 meter från stranden" säljer förstås bättre! Dessutom erbjuder "hans arkitektkontor" vad han kallar "kostnadsfria arkitektritningar och bygglovshandlingar". Nya "dovreviksschabrak" mitt i Prästhag med andra ord. Dom "kostnadsfria" arkitektritningarna lär nog för övrigt vara inbakade i tomtpriset! Inköpspriset för marken, exploateringskostnaderna och kostnaderna för att få bort de arkeologiska fynden är naturligtvis bara bråkdelen av vad Gert Ove får in för de trettiotvå fritidstomterna. Så resultatet blir förstås full pott för Gert Ove på den före detta natursköna ängen. Borgholms kommun står som vanligt med lång näsa. Samt vandaliseras ett vackert strövområde och en ovärdelig fridfull oas för ortsborna.

Om gamle prosten Karl Bertil Lundgren hade levt nu och sett förödelsen vid sin prästgård hade han nog ställt sig i kyrkan och bett: Herre, bevare oss för gertoveriet!

Vi kan nog alla lite till mans instämma.

3 kommentarer:

  1. en som har mycket kunskap om denna man i så fall...2 september 2009 kl. 13:31

    Hm... Undrar så över om denne Gert-Ove verkligen heter det i verkligheten... Låter nämligen som en Gert-Ove som tidigare fanns i min direkta närhet och som under ett par år bodde i Borgholm (dock inte längre). Vore nämligen inte förvånad om det var den Gert-Ove jag tänker på, han är nämligen en riktig ful fisk! Inte heller förvånad om det vore så att han i så fall gett upphov till en egen företeelse - gertoveri (jag läser ordet bedrägeri)!

    SvaraRadera
  2. Om det är den Gert-Ove som jag tänker på så bor han på bästa sjötomten i "dovreviks-ghettot".
    Jag inbillar mig i alla fall att han fortfarande bor där.

    SvaraRadera
  3. Samma som kommentar nr 12 september 2009 kl. 21:02

    Ok. Då är det sannolikt inte samma Gert-Ove... Tänk att det finns fler än en ful fisk med samma namn... Men gillade ditt uttryck "gertoveri"... ;)

    SvaraRadera