måndag 31 augusti 2009

Bättre kommunal mat - ja tack!


Det har just kommit till min kännedom att Betty Boop, Eddie Forsman och Sune Axelsson haft det dåliga omdömet att tacka nej till erbjudande från Matupprorets ambassadör på Öland, borgholmsbon Thomas Wahlqvist, att Matupproret kan bidra med sin kunskap genom att vara remissinstans åt kommunen när det gäller frågor som har med den kommunala maten att göra.

Thomas Wahlqvist har uttryckt sin besvikelse i kommunens frågelåda FRÅGA POLITIKER (som Du hittar genom att klicka på följande länk:

http://www.borgholm.se/indexp.php?placid=996&template=9&id=295&PHPSESSID=31be925dd6900e0c900eb1efbfef8aea

Själfallet ska vi inte tacka nej till Matupprorets erbjudande. Vi ska tacka ja! Det är viktigt att våra äldre som inte själva kan laga sin mat får en bra, god, nyttig och närande mat och samma gäller barnen i våra skolor och förskolor. I synnerhet som Matupproret kan visa på hur detta till och med kan bli billigare för kommunen! För att få stöd för mitt varma JA TACK, så fattade jag omgående pennan och skrev ihop följande motion till kommunfullmäktige och överlämnade till min kommunsekreterare att se till att den kommer under behandling i vederbörlig ordning:

Den ideella organisationen Matupproret med 80 000 stödjare över hela
Sverige har på ett kunnigt sätt engagerat sig i matfrågor och bl a kommit fram till att det går att driva matproduktion inom offentliga kök med bättre råvaror och med bättre ekonomi än vad Borgholms kommun gör i dag. Det kursiverade är deras egen formulering.

Matupproret har skriftligen erbjudit sig att vara remissinstans i samband med kommunens beslutsfattande när det gäller matfrågor. Jag utgår från att erbjudandet inte är förenat med någon kostnad från kommunens sida.

Det borde ligga i kommunens intresse att kunna erbjuda såväl skolor, daghem som äldreboenden och personer som åtnjuter så kallad ”pensionärsmat” så god och närande mat som möjligt på ett ekonomiskt
fördelaktigt sätt, och då är det värdefullt att kunna ta till sig den kunskap
som finns på detta område, i synnerhet när kunskapen kan erhållas kostnadsfritt. Jag anser därför att det finns all anledning att tacksamt ta emot Matupprorets erbjudande att vara remissinstans i matfrågor.

Jag föreslår därför att kommunfullmäktige beslutar att under förutsättning att det inte är förenat med särskilda kostnader låta Matupproret vara remissinstans när Borgholms kommun skall fatta beslut i samband med kommunens matupphandling, matberedning, matdistribution samt dess servering av mat.

Återstår att se vad kommunfullmäktige beslutar. Men dom kan rimligen inte göra annat än att hålla med mig. Om dom tänker förståndigt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar