torsdag 4 juni 2009

Vem vill köpa grisen i säcken?


Inte heller vid onsdagskvällens möte i Rungården det blev några besked om vad det är som förespråkarna för en öländsk storkommun har att erbjuda. Ska Färjestaden bli centralort och ska det byggas ett kommunalhus där för dyra pengar? Var ska kommunens högstadieskolor ligga? I Löttorp, Borgholm och Mörbylånga som nu? Eller i Borgholm och Färjestaden? Vilka låg- och mellanstadieskiolor ska finnas kvar i en storkommun? Hur många kommunalråd ska det finnas i en öländsk storkommun (att försörja med kommunala medel)? Och hur många chefstjänstemän ska det finnas i en sådan storkommun? Och blir det ett nytt skikt med "mellanchefer" om kommunerna slås ihop?

Man har en känsla av att det kommer att bli ganska dyrt, och det var väl därför den hastigt beställda snabbutredningen om ekonomiska konsekvenser stoppades.

De fem politiker som fanns på plats för att förespråka en sammanslagning, Betty Boop och hennes båda kumpaner från Borgholm/Köpingsvik (Eddie Forsman och Sune Axelsson) och Mörbylånga/Färjestadspolitikerna Margareta Lööf-Johansson och Henrik Yngvesson borde ha satt sig ned innan mötet och åtminstone presenterat en gemensam modell. Men inte ens det hade man lyckats göra.

Man pratade om att man erbjöd en tom grundplatta. Men en grundplatta kan man inte bara gjuta till på måfå. Den måste vara formad efter vad man sedan ska bygga. Annars blir det inget bra!

Tack Gun-Britt Nyborg i Runstens Intresseförening som ordnade detta möte! Kontentan blev att sammanslagningsivrarna inte kan tala om hur en öländsk storkommun ska se ut och fungera. Och det är ju en upplysning så god som någon. För ingen vill väl köpa grisen i säcken!
o

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar