lördag 6 juni 2009

Viktigast är nog att ha så att politikerna kanske lyssnar !!! Obs! Det finns ångervecka i folkomröstningen!


Det har talats om närheten mellan politiker och väljare, att den är större i en mindre kommun. Men det viktigaste är nog inte den just geografiska närheten. Utan som någon ganska klokt har skrivit i Ölandsbladet igår:

"För att vi ska ha förtroende för de folkvalda så kräver det mer en känsla av att de lyssnar, än att vi faktiskt kan ta på dem rent fysiskt."

Det räcker alltså inte bara med att man kan möta sina politiker dagligen på Borgholms gator eller hemma i sitt lilla samhälle eller på bygatan. Man måste som medborgare också känna att politikerna är beredda lyssna på en och att dom rättar sig efter hur medborgarna vill ha det i olika frågor och inte bara talar maktens språk.

Som väl framgår av föregående inlägg är det större chans att politikerna rättar sig efter hur medborgarna på en viss ort eller socken vill ha det om kommunen inte är så stor. Då har människorna på orten lättare att få politikerna att lyssna och ta hänsyn. Då är det mindre risk att en lokal folkopinion blir överkörd av politiker som tror sig valda till nån sorts överförmyndare.

Så för alla Er som vet hur det är att kämpa för sin bygd, för sin skola, för sitt samhälles naturområde eller andra lokala angelägenheter, för Er borde det inte vara särskilt svårt att på söndag rösta nej till kommunsammanslagning!

Och Du vet väl att Du redan röstat på ett annat sätt och nu vill ändra Dig, så kan Du rösta på nytt om Du går till vallokalen! Utan röstkort. Det gamla valkuvertet som Du tidigare har lämnat in kommer då i oöppnat skick att makuleras, och det blir då endast Din nya röst som räknas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar