torsdag 18 juni 2009

En analys av folkomröstningsresultatet sätter Glömminge i fokus!


Så har jag gjort min sammanfattande analys av folkomröstningsresultatet:

Att ölänningarna inte vill ha en sammanslagning till en kommun är mer än väl tydligt!

Detta trots att ledande politiker och chefstänstemän och en beställd utredning ville något helt annat och till och med utformat valsedlarna som "ja" eller "nej", ett psykologiskt snilledrag då många människor inte vill känna sig som "nej"-sägare, eftersom det ordet bär en negativ prägel.

I Borgholms kommun, där valdeltagandet var lågt och varannan "stannade hemma", fanns visserligen en svag övervikt för ja till en kommun", men inte i hela kommunen, Åkerbodelen (tidigare en egen kommun uppe i norr) sade klart nej!

Mörbylångas nej var mycket tydligt, den enda av Mörbylångas socknar där det fanns en övervikt för att gå ihop med Borgholms kommun var Glömminge (som ju ligger alldeles vid gränsen.

Det enda förändring som folkomröstningsresultatet borde kunna leda till vore därför att kommungränsen flyttades så att Glömminge överfördes till Borgholms kommun, vilket ju egentligen är lika naurligt som att Runsten hör till Borgholms kommun. Båda socknarna ligger ju på ungefär samma öländska breddgrad och att ha en kommungräns tvärs över vägen mellan Glömminge och Runsten verkar det som om många upplever som onaturligt. Genom att föra över Glömminge från Mörbylånga kommun till Borgholms kommun skulle dom båda kommunerna också bli mer jämnstora, och det skulle ju kännas riktigt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar