fredag 5 juni 2009

"Mer kompetenta" beslutsfattare, hur då ?!!!


Ett av argumenten som framfördes vid mötet i Rungården i onsdags var att en sammanslagen kommun skulle kunna skötas av ett mindre antal mer kompetenta politiker. Men var skulle man få dom kompetenta politikerna ifrån? Dom måste väl ändå komma från Öland (annars är dom ju inte valbara!). Hur kommer det sig då att dom i dagsläget saknas både i Borgholms kommun och i Mörbylånga kommun?!!! Snacka om självmål!!!

Och färre antal politiker? Jo pyttsan!
Enligt kommunallagen skulle Borgholms kommun på grund av den har mindre än 12 000 invånare endast behöva ha 31 ledamöter i kommunfullmäktige, men i själva verket har vi 49. Jag har vid flera tillfällen föreslagit en minskning av antalet kommunfullmäktigeledamöter (frågan kommer upp innan varje val), men har varje gång blivit grundligt nedröstad.
I Mörbylånga sitter det också 49 kommunfullmäktigeledamöter, trots att det enligt vallagen skulle räcka med 41 (gäller kommun med 12 000 - 24 000 invånare).
Dvs, i båda kommunerna sitter en massa kommunfullmäktigeledamöter som alla vill vara med. Just därför är dom onödigt många.

Eftersom sammanslagningsförespråkarna inte har velat precisera något antal, så skulle det inte förvåna om det kan bli närmare hundra kommunfullmäktigeledamöter (49 + 49) i en sammanslagen kommun, även om det enligt kommunallagen räcker med 51 ledamöter i en kommun med 24 000 - 36 000 invånare (som det här handlar om). Det är mycket ovanligt att en kommun har fler än hundra ledamöter i kommunfullmäktige. Men det existerar faktiskt, och det finns märkligt nog ingen övre gräns för hur många ledamöter det ska få finnas i kommunfullmäktige. Det enda är att antalet måste bestämmas före valet.

Med andra ord, det kan visserligen bli färre beslutsfattare om man slår ihop kommunerna, men inget säger att det verkligen blir så, eftersom vi redan i dag i båda kommunerna har betydligt fler beslutsfattare än vi enligt lag behöver ha, och viljan att minska ned antalet kommunfullmäktigeledamöter inte finns när det väl kommer till kritan.

Däremot kommer väl alla ledamöterna att vilja ha sammanträdesarvode, något som när det gäller kommunfullmäktiges ledamöter idag bara finns i Mörbylånga kommun men inte i Borgholm. Så billigare lär det i vilket fall som helst inte bli.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar