lördag 6 juni 2009

Ölands Gymnasium hade inte funnits om Öland bestått av en enda kommun


Ölands Gymnasium har utmärkt sig förtjänstfullt på många sätt och är något som Borgholm kan glädjas över. En verksamhet som lockar elever från när och fjärran och ger en fin utbildning inom sin bransch. Ölands Gymnasium drivs av av Kalmarsunds Gymnsieförbund som är en sammanslutning av Borgholms, Mörbylånga, Kalmar och Torsås kommuner för att svara för gymnasieutbildning av ungdomarna i dessa fyra kommuner.

Det var en hård kamp som företrädarna för Borgholm kommun drev i gymnasieförbundets direktion för att få till stånd en gymnasieskola på Öland. Jag vet, för jag var en av dem som kämpade där. Det största motståndet hade vi märkligt nog från företrädarna för Mörbylånga kommun. Till och med Torsås hade större förståelse än Mörbylångapolitikerna för att vi kunde behöva ett gymnasium i Borgholm, i Torsås visste man lite mer för där hade man ju korrespondensgymnasiet. Mörbylånga kommun tyckte att det inte behövdes något i Borgholm eftersom det var närmare till Kalmar.

Hade Öland på den tiden varit en enda kommun så hade vi aldrig fått något Ölands gymnasium. I ett kommunfullmäktige i en "Ölands kommun" skulle ledamöterna från Borgholm och norra Öland ha blivit nedröstade av ledamöterna från Mörbylånga och Färjestaden, eftersom de senare skulle vara fler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar