fredag 12 juni 2009

Betty Boop vilse i skogen med Tommy Eliasson på nygammal led


Betty Boop visste väl inte riktigt var hon befann sig när hon i onsdags tog ett kliv i mittlandsskogen tillsammans med Mörbylångas vikarierande kommunalråd Tommy Eliasson. Hon trodde hon befann sig precis på gränsen mellan de båda ölandskommunerna och nu tog steget över! Åtminstone verkar det så för den som råkat gå in och titta på hennes fånigt inställsamma blogg.

Så var det dock inte. Hon befann sig vid Rosenborg som ligger i Algutsrums socken och ett bra stycke söder om kommungränsen.

Och vad skulle Bettan där att göra?! Länstyrelsen hade bjudit in en representant vardera från de båda ölandskommunerna för att inviga vad de trodde vara den första vandringsleden genom mittlandsskogen mellan Ismantorps borg (i Borgholms kommun) och Gråborg (i Mörbylånga kommun). Från Mörbylånga kom det vikarierande kommunalrådet (istället för sjukskrivne Kent Ingvarsson). Från Borgholm borde rimligen jag i egenskap av kommunalrådsvikarie ha kommit (istället för Betty Boop som ju för närvarande har fått ett sabbatsår). Men här skedde uppenbarligen en miss för jag fick ingen inbjudan! Ni får faktiskt ta och skärpa er på länsstyrelsen, vakna lite grann! Jag har faktiskt varit vikarierande kommunalråd för Bettan i snart ett halvår, även om hon inte vill fatta det utan håller sig framme varhelst hon kan.

Betty och Tommy har ställt till mycket elände för Öland det senaste året med sina idiotiska avtal för Ölands kommunalförbunds räkning m m. Men skogspromenaden var mer oskyldig. Den var visst på någon kilometer, för sen orkade dom väl inte längre utan lät sig transporteras hem igen på skattebetalarnas bekostnad, antingen det nu var i kommunernas tjänstebilar eller i egna bilar med generöst tilltagna kilometer-ersättningar.

Tro nu bara inte att detta var någon slags premiär för en vandringsled mellan de båda borgarna. Inte ens i vår tid.

Redan på sjuttiotalet vandrade jag genom Mittlandsskogen med ett stort spann färg och pensel och markerade med blåa färgkluttar på träd och stenar en vandringsled mellan Ismanstorps borg och Gråborg. Leden var noga planerad efter tydliga kartblad och rådande terräng. Den höll sig till skogen och mossarna, och bilar behövde man (eventuellt) bara möta när man korsade vägen mellan Runsten och Glömminge och den lilla smala tvärsvägen vid Rosenborg. Det har under årens lopp hunnit bli många vandringar på den leden, ensam eller i sällskap. Men på senare år inte så mycket kan jag väl erkänna, och det är tveksamt om färgmarkeringarna fortfarande finns kvar.

Det var en fridfull vandringsled genom den stora Mittlandsskogen, och den gick bland annat genom den mytomspunna ödebyn Österskog, vilket den nya leden inte gör.

Mittlandsskogen, även kallad norra Europas största sammanhängande lövskogsområde, är en försummad del av det turistiska Öland, som borde kunnas utnyttjas mer för rekeration och upplevelser. Här har varje årstid sin tjusning.

Hur som helst är det glädjande med alla initiativ som öppnar för att fler får njuta av Mittlandsskogens värden, och vi får hoppas att den nya leden på ett hänsynsfullt sätt blir nyttjad av naturvänner från både när och fjärran!
Och får utgöra ännu en tillgång för Öland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar