tisdag 2 juni 2009

Gustaf P må glädjas i sin himmel! Kanske skiten äntligen kommer upp ur mossen!


Minns ni sjuttitalet när skiten från utedassen på hela norra Öland forslades i plastsäckar i ena lasset efter det andra till kanten av Hörningemossen?! Där grävdes det upp rad efter rad med långa diken, som stod halvt vattenfyllda av grundvattnet. I dessa diken fylldes efter vart med igenknutna latrinsäckar. Och när ett dike var fyllt på detta sätt så grävdes det över, och sedan fylldes nästa. Så där fortgick det.

En som protesterade mot denna latrinhantering var Gustaf Petersson i Böda, i dagligt tal Gustaf P, en av grundarna av Kommunens Bästa - partiet för gräsrötter (föregångare till Ölandspartiet). Gustaf befarade att grundvattnet kunde komma att förgiftas när plasten med tiden skulle komma att lösas upp av latrinet. Den tidens enväldige kommunalpamp hade inte mycket till övers för miljöprotester och latrindumpningen vid Hörningemossen fortsatte, trots att mossen var avsatt som framtida vattenreserv. Vi förde frågan vidare till Länstyreslsen och jag tror att det var dom som till sist satte stopp för eländet.


Men skiten låg ju kvar där i sin plast i de överschaktade dikena. Åren gick och de ansvariga hoppades väl att akllt skulle falla i glömska. Och för ett par år sedan gick Gustaf ur tiden.

När kommunfullmäktigemötet i måndags inleddes med en föredragning om klimatpolitiska åtgärder i länet och framlyftande av kommunens politik för god vattenmiljö och vattenhushållning, bland annat med vackra bilder Hörningemossen, så kunde jag inte låta bli att påminna om sjuttiotalets försyndelser vid kanten av just denna mosse, ungefär där det idag står en informationstavla om mossen vid vägen mellan Öjkroken och Bredsätra by.

En och annan grymtade väl något om att det var ju gamla försyndelse, men inte desto mindre fick jag nu igenom ett förslag att man nu ska undersöka hur latrindumpningen kan ha påverkat kvaliten på mossens vatten och vilka saneringsåtgärder man kan och bör vidtaga.

Gustaf må glädjas i sin himmel!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar