onsdag 29 april 2009

Kupp med planprogram för Kolstad med omnejd lyckades inte så lätt


Annonsen i Ölandsbladet sa inte så mycket:
Inbjudan till samrådsmöte planprogram för Kolstad 39:32. Och så lite finstilt att skriftliga synpunkter ska vara kommunen tillhanda senast 11 maj 2009. Fastighetsbeteckningen kunde ju låta som vilken villatomt som helst.

Men det handlade om något betydligt mer. Sanningen fick snabbt vingar och ett femtiotal upprörda personer från trakten hade infunnit sig till mötet som var i Stadshuset på tisdagskvällen.

Och mycket riktigt. Det handlade om en tilltänkt exploatering för bebyggelse av de bästa åkerjordarna mellan Kolstad by och Borgholm och en tänkt genomfartsväg tvärs över, från Karlshöjd över Solbacka, Rosenforsområdet och Kungsgården upp till väg 136 vid Slottsalvaret!


Betty Boop fanns på plats för att gjuta olja på eventuella vågor, men det lyckades hon inte nämnvärt med. Protesterna var så högljudda, att hon mest bemötte dem med ett fånigt nervöst skrattande, medan byggnadsnämndens ordförande Jan Erici mumlande höll sig i bakgrunden. Den unga kvinna som ritade planprogrammet verkade vara dåligt bevandrad i den lokala geografin.

När bitarna fick falla på plats stod det ganska klart att den tilltänkta genomfartsleden - som ingen av de närvarande önskade sig - knappast skulle lösa några trafikproblem. Högsommarveckornas trafikproblem uppstod i Köpingsvik. Örjan Peterson på Solbacka kunde hastigt skissa upp ett förslag hur det problemet skulle kunna lösas med en förbifart öster om Kolstad och via Tryggestad på ett sätt som inte skulle förstöra någon åkerjord.

Att kräva att alla som har synpunkter ska hinna yttra sig över planprogrammet senast den 11 maj visade sig vara lika dumt som omöjligt. Det fick ansvarige byggnadsnämndsordföranden Jan Erici snart inse, i synnerhet som många berörda antagligen ännu inget vet. Datumet ändrades raskt till 11 augusti.

Det här var inte Betty Boops dag, inte heller var det den bästa dagen för den exploatör som fanns på plats med sina visitkort och som hade tänkt sätta spaden i jorden så snart som möjligt och förvandla åkerjord till tomtmark.

Sensmoralen får väl bli att demokrati, det är att lyssna på folk och att rätta sig efter folkviljan, inte att försöka köra över den. Planprogrammet får nog förpassas dit där det hör hemma, till papperskorgen. Det finns ingen anledning att ödsla mer av kommunens pengar på skräpet!

1 kommentar:

  1. Stefan Wikström19 maj 2009 kl. 07:19

    Detta var det dummaste förslag jag sett på mycket länge det finns bara nackdelar med den nya vägen och man kan undra vem som är pappa till det förslaget och av vilken anledning. Säg var ni vill om Per Lublin men detta inlägg visar att det behövs även missnöjespolitiker.

    SvaraRadera