tisdag 28 april 2009

Ansvarlös ansvarsfrihet


Att ge ansvarsfrihet innebär att man låter ansvariga befattningshavare och beslutsfattare slippa varje form av efterräkningar för sina låtanden och göranden under det gångna året. Att ge ansvarsfrihet där man kan misstänkaq att saker och ting inte har skötts på rätt sätt är enligt min mening ansvarslöst. Då övervältrar man istället hela ansvaret från ansvariga beslutsfattare till skattebetalarna som får stå för hela smällen. Att ge ansvarsfrihet av ren slentrian är därför oansvarigt!

Men det var vad som hände på kommunfullmäktigemötet i måndags!

Utbildningsnämnden som jobbat skiten ur sig för att så snart som möjligt lägga ner så många skolor som möjligt (och därmed dra sitt strå till stacken till Stadshusombyggnaden) borde inte ha fått ansvarsfrihet. Ska dom inte det minsta ansvar när det sedan kommer att visa sig vad dom har ställt till med!!!?

Ska socialnämndens ordförande med sina beslut få "ta bort guldkanten" för kommunens gamla (som hon själv kallade det hela) utan att behöva ta något ansvar för sina åtgärder!!!?

Ska kommunstyrelsen inte behöva ta något som helst ansvar för sina beslut under år 2008 (som lett till något som närmast kan liknas vid en kommunal härdsmälta)!!!?

Nej är mitt bestämda svar på dessa tre frågor! Utbildningsnämnden har ansvar för att det finns fungerande skola i hela kommunen. Socialnämnden ansvarar för en äldreomsorg värd namnet. Kommunstyrelsen har ett övergripande ansvar för att den kommunala verksamheten långsiktigt fungerar, och det gör det definitivt inte när man i kommunledningen har prioriterat ett stadshusbygge framför skolorna och de äldres behov, och när man hanterat kommuninnevånarnas medel på sådant sätt att man givit sig på att köpa något för två miljoner och som man i nästa minut har sålt för en krona, och när man till och med har betalat pengar för att dra på sig (dvs komminnevånarna) skulder.

Det är ett underligt system att revisorerna väljs av samma politiker som dom är satta till att granska. Det är kanske förklaringen till revisorerna - oavsett vilka fadäser som förekommit under året - alltid brukar föreslå att politikerna får full ansvarsfrihet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar