onsdag 21 oktober 2009

Kusligt jubileum


Idag är det exakt 150 år sedan den sista avrättningen ägde rum på Öland, i varje fall den sista enligt lagens bestämmelser. Klockan 10 på förmiddagen den 21 oktober år 1859 föll bilan på Köpings klint.

I Ölandsbladet igår fanns en intressant artikel med anledning av "jubiléet". Historien om luffaren från Bäckebo på Småland som avrättades den dagen efter ett dubbelmord i Böda, en av de historier som jag brukat berätta om under mina bödelsvandringar som skarprättare Lars Löfgren.

Bilden till artikeln visade dock den gamla tingsplatsen (med "domarringarna"), inte själva avrättningsplatsen som låg på "Galgerör", klintens högsta punkt ett hundratal meter väster om tingsplatsen.

Hundrafemtio år är inte längre än att det kan fortfarande kan finnas folk i livet som träffat någon av de många åskådare som var med den gången.

1 kommentar:

  1. Nutiden är lika kuslig kan man se på kommentarerna på Ölandsbladets hemsida under artikeln om inteckningarna. Om sanningen om falska fakturor, inteckningar, borgensåtagande mm kommer upp på bordet så att sanningen avslöjas och om Kejsarens Nya Kläder i form av visitse och Ötabs hemsida avslöjas, ja då kommer huvuden att komma i rullning i rättvisans namn. Men inte utför Köpings klint konkret. Och idag blir det väl som vanligt att de huvuden som får rulla kommer få ännu bättre avlönade positioner. Öholm blir väl Tomas Bryhls högra hand och Edmark kan säkert knöla in sig via Öholm inom Visit Sweden också!

    SvaraRadera