lördag 10 oktober 2009

En eventuell omorganisation


I tisdags samlades vi en liten grupp med representanter från alla partier i kommunfullmäktige (någon sosse såg vi dock inte till) för att utreda att "genom eventuell förändring av den politiska organisationen sänka kommunens kostnader och öka effektiviteten både verksamhets- och kostnadsmässigt utan att för den skull äventyra demokratin".

Det här verkar kunna bli något bra, hoppas jag. Gruppen har en bra sammansättning. Sammankallande är förra kommunalrådet Lillebill Grähs, som verkar ta uppgiften på allvar. Inte minst att en eventuell förändring inte ska få äventyra demokratin*.

Kanske kan vi rent av kan få en kommunal organisation med en demokratiskt rättvisande fördelning av förtoendeuppdragen? D v s att varje parti får den representation i kommunens styrande organ som motsvaras av väljarstödet!

Dessutom blir det här ett bra tillfälle att banta ner antalet kommunfullmäktigeledamöter till en rimlig nivå. Fyrtionio (som dom nu är) är på tok för många!

Till nästa möte ska vi ha tagit reda på hur det förhåller sig i ett antal andra kommuner.

*) Fotnot:
I det här sammanhanget handlar det naturligtvis endast om formell demokrati. Verklig demokrati är något helt annat. Demokrati betyder folkstyre. När aldrig några beslutsfattare får köra över folkvilkjan, utan beslutsfattarna alltid måste rätta sig efter hur folket vill ha det. Först då kan man tala om verklig demokrati!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar