söndag 18 oktober 2009

Stickan Sjöberg - ett färgstarkt inslag mindre i Borgholm


Få människor är förunnat att bli så kallade "original" under sin livstid, och med begreppet "original" menas då en lokalt välkänd person, vars personlighet är både originell och allmänt känd, och där personen i sitt tänkesätt och i sitt leverne uppträder på ett både speciellt och förväntat sätt. Ofta andra till underhållning.

Detta blev dock otvivelaktigt förunnat Stickan Sjöberg, om vars plötsliga bortgång stod att läsa i veckan.

Stickan var en välkänd profil i Borgholm och en del av min generation, unga medelålders. Stickans vanor var allmänt kända i staden. Hans reglelbundet återkommande besök på Bosse Lundgrens klassiska och genuint oförändrade Pizzeria en alldeles speciell dag i veckan vid en alldeles speciell tid, då han satt där tillsammans med sin gode vän Jan Melin vid deras alldeles speciella bord, var och en på sina alldeles speciella platser, var välkända företeelser. Precis som Stickans och Janne Melins besök i bastun på Strand hotell en alldeles speciell dag i veckan. Ingetdera torde nämnvärt ha hindrats av att Melin arbetade i Kalmar och Stickan tidvis bodde och verkade i Oskarshamn.

Den lille Stickan och den väldige Melin (känd medlem i Buffalo Powers) upplevdes på något vis som en öländsk variant av det danska radarparet Fyrtornet och Släpvagnen som man som barn kunde se på bio, men med den skillnaden att Stickan hela tiden var på G och inte behövde släpas (även om han ibland kunde bli nog så glad i hatten).

Det kommer att kännas tomt på Lundgrens pizzeria dom kvällar Stickan borde finnas där och man inte längre får höra hans oefterhärmliga skratt. Ett skratt som inte går att glömma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar