måndag 26 oktober 2009

Idag är världspremiär för den öländska filmen Guldägget


Har nu på morgonen fått en inbjudan till filmpremiär idag från oförtröttlige filmskaparen Stefan Olof Lundgren. "Guldägget" heter denna bitvis roliga film med allvarlig bakgrund, som jag nu har klickat mig in på och där jag kom att hamna bland dom första tjugo tittarna.

Får väl känna mig hedrad som har fått mitt eget namn med i roll-listan, eftersom detta är en film som borde nomineras till kortfilmernas Oscar, om någon sådan utmärkelse existerar. Vi har ju redan en Oscarspristagare från Öland i Per Hallberg men med Stefan Olof borde vi kunna få två.

Bland övriga i roll-listan märktes Göran Borgö, Stig Bertilsson,Clownen Eddie, Betty Boop, Anders Nyholm, Bruno Pettersson och Pia Tärnblom.

Inte nog att vi idag får vara med på en filmpremiär. Det är till och med världspremiär, för från och med idag kan filmen Guldägget ses över en hel värld, i varje fall överallt där det finns en dator som fungerar!

Är det inte fantastisk!

Här kan Du läsa Stefan Olofs egen presentation av sin film och få en länk så att Du själv kan se den:

Prolog

På Öland löper politikerna amok! Med skenargument som jobb, skolor, affärer och tankställen utförsäljes Ölands naturvärden till högstbjudande landroffare. Dom vackraste skogar utsätts för skövling och får ge plats till stugbyar, ofta byggda inom strandskyddet. Lokalbefolkningen förträngs från skog och strand, spökbyar uppstår! Snart skall politikerna i Borgholm avgöra Rällaskogens framtid. Ett paradis för ortsbefolkningen, en lunga på den skogsfattiga ön, en rekreationsort för ung som gammal, en oförstörd biotop med höga naturvärden, står inför sitt utplånande!

Vad har hänt?

I den satiriska filmen ÖDELAND, gjord våren 2009 av musikern och filmaren Stefan Olof Lundgren, skildrades hotet mot Rällaskogen. Initialtändningen för kortfilmen var dom planerade byggplanerna i Rällaskogen och påbörjade skogsavverkningar.



ÖDELAND blev upptakten för Borgholms kommunalråd, Lisbeth Lennartssons (C), intåg på kulturscenen, sedda med nya ögon. Hennes örnskarpa blick upptäckte genast den genuina kraften i detta urskogsverk. I filmen förintas — enligt kommunalrådet Lennartsson — demokratin genom bilder på gorillor, dödskallar och motorsågande entreprenörer. Denna upplevelse efterlämnade hos den "gröna" filmrecensenten en kväljande känsla av olust och skräck.


Nu kommer uppföljaren!

GULDÄGGET



Grundstämningen är densamma som i ÖDELAND.
Konflikten mellan allmänhetens krav på Rällaskogens bevarande och exploatörens vilja att förvandla skogen i klingande mynt, består. Gorillorna har fått vika plats för dagens politiska aktörer och deras assisterande tjänstemän.




Johan III 1537 — 1592

En av Ölands flera tyranner. Skaparen av djurgårdsinrättningen som skulle göra Öland till härskarnas privata jaktmark under 232 år, med de fatalaste konsekvenser för Ölands befolkning.
I GULDÄGGET upplever djurgårdsinrättningen en oväntad nytolkning
.

Någon ny recension från kommunalrådet är dock ej att förvänta, då den kvinnliga huvudrollen lagts i hennes händer.





Däremot har nu ni, kära premiärpublik, chansen att uppträda som lovsjungande änglar eller bilasvängande bödlar.

Med ett klick gör ni tummen upp eller ner för GULDÄGGET!


Välkomna!


Klicka på Premiärbiljetten och ni befinner er på första parkett hos You Tube.


Tack för ert intresse och mycket nöje!

Stefan Olof Lundgren

www.luteonline.se

4 kommentarer:

  1. Följare av Lubbes blogg26 oktober 2009 kl. 18:46

    Vilken filmare! Han skulle kunna göra många spektakulära filmer om saker som händer på ön. Dock en liten, liten plump i protokollet där han säger nånstans att Öland är skogfattigt. Ölands Mittlansskog är norra Europas största sammanhängande lövskogsområde! Skogen börjar i sin tätaste, ogenomträngliga del vid breddgraden Borgholm och slutar på södra Öland vid breddgraden Lenstad-Kalkstad. Det är många, många kvadratmil lövskog som ingen under en mansålder kan utforska annat än en mycket, mycket liten del av.

    SvaraRadera
  2. Hej,
    Du har delvis rätt, men det är som Du säjer, "sin tätaste, ogenomträngliga del ..." Det är alltså en skog som det inte är så bekvämt och skönt att vandra i som i Böda eller Rällaskogen. Jag har t.ex. några gånger vandrat från Odins flisor till Ismantorp och där får man ha storstövlarna på om det inte är under en torrsommar. Och varför har Ekerums inget intresse av en golfby i Mittlandsskogen? Tack i övrigt för Dina positiva kommentarer. Jag har några filmrullar kvar .... Stefan.

    SvaraRadera
  3. Hej båda två!

    Jag uppfattade inte att det påstods i filmen att Öland var skogfattigt. Inte heller när jag nu sett om den. Men det är ju intensiva tio minuter, så det är ju lätt att missa något!

    Idag är Öland knappast skogfattigt, i vart fall inte mellersta Öland och det nordligaste. Mittlandsskogen är mycket riktigt beskrivet som norra Europas största lövskogsområde, bortsett från fjällvärlden i norr (där det finns större områden som är täckta av fjällbjörk).

    Men Mittlandsskogen - som jag för övrigt gärna strövar i - är inte så gammal. Går vi tillbaka hundrafemtio år i tiden så fanns det mycket litet skog på mittlandet. Däremot fanns en Strandskog som sträckte sig från Borgholm i norr och ända ner till Kastlösa i söder och som täckte det mesta av ön nedanför landborgen. Rester av denna strandskog finns i Rällaskogen Halltorps hage och Slottsskogen.

    Vad som är speciellt med Rällaskogen (liksom Slottsskogen vid Borgholm samt Prästhag i Köpingsvik) är att det handlar om TÄTORTSNÄRA skog, som därmed har extra stor betydelse för det rörliga friluftslivet och på så sätt betyder mycket för många människor.

    Detta var lite kortfattat om öländska skogar.

    Nu återstår att se när Guldägget kommer att visas på Sveriges Television!

    SvaraRadera
  4. Jag såg filmen nu ikväll och där uppenbarade sig Stig Bertilsson, fd kommunalråd i Borgholm. Jag minns när han satt med budgeten för 1992(?) upp och ned i sina händer och försökte verka viktig på sitt kontor i kommunhuset. Nu verkar det som om han fortfarande är helt upp och ned, den här gången i sitt uttande!

    SvaraRadera