lördag 10 oktober 2009

Bland "härodlat" och bönchips i Källingemöre


Makarna Mary-Ann och Ulf Wahlqvist driver ett jordbruk i Källingemöre med egen gårdsbutik och med många delikatesser i sortimentet. Uffe är noga med att framhålla att det som dom saluför i butiken är härodlat, ett begrepp som han gärna vill lansera och som jag stödjer honom helhjärtat i. Enligt Uffe används begreppet "närodlat" för produkter som är odlade inom en så stor radie som tjugofem mil, så att t ex grönsaker från Halland kan säljas på Öland som "närodlade". Härodlat är däremot odlat här!

Var ute en dag i Källingemöre och pratade lite med Majsan om vad begreppet härodlat ska innefatta, och vi kom fram till att allt som säljs inom samma socken där det är odlat ska kunna få saluföras som härodlat. Men att även allt som är odlat inom en mils radie från där det säljs kan få kallas härodlat (oavsett sockengräns). På Systembolaget i Borgholm kan man således köpa härodlat vin från Wannborga, likaväl som ekologiska tomater från Långlöt bör kunna säljas som härodlade i butiken i Runsten, som jag naturligtvis hoppas ska kunna vara kvar. Getosten från Hagelstad kan då säljas som härodlad i Löttorp men inte i Borgholm. Och så vidare.

Låt oss göra en insats för klimatet och lokal produktion och slå ett slag för att alla ska börja köpa härodlat! I varje fall av sånt som finns härodlat.

På den wahlqvistska gården i Källingemöre har man också lyckats utveckla en kvalitetsprodukt som börjat sälja (och som nu finns i butiker över hela Öland) och som kan komma att betyda mycket för den öländska jordbruksnäringen och öländsk matproduktion, nämligen öländska bönchips. Tjipps, kan ju någon tycka, kan det vara en kvalitetsprodukt? Ja, bönchipsen är faktiskt rent av nyttiga, har lågt GI-värde och smakar dessutom förbaskat gott. Till skillnad mot andra chips är de så mättande att man inte vräker i sig så ohejdat många av dem och slipper därmed att få en tung klump i magen efter en kväll i TV-soffan. Jag ser framför mig en öländsk storproduktion av chips gjord på öländska bruna bönor och att bönodlingen på Öland kommer att breda ut sig. Naturligtvis med många nya arbetstillfällen som följd! Önskar det företagsamma paret Uffe och Majsan lycka till!

1 kommentar:

  1. Inger & Karl Axel Carlsson25 april 2010 kl. 09:08

    Hej Majsan och Ulf!

    Tack för sällskapet på champagneprovarkvällen i Borgholm förra helgen!
    Inger och jag(Karl Axel) bor i Knislinge i Skåne men var på besök i Borgholm tillsammans med Stina och Jan-Erik.
    Vi blev förstås nyfikna på era bönchips. Dom måste vi absolut testa.
    På vägen hem från Öland fick vi tag i tre olika varianter av dessa chips (naturella, örtkryddade och chilikryddade).
    Visst var bönchipsen goda t.o.m. så pass att jag såklart satte i mig alltför många. Det blev jag varse senare på natten, när det rådde upprorsstämning i min mage.
    Efter ett par oroliga timmar och flera toabesök lugnade magen ner sig, tack och lov!
    Erfarenheten ligger alltså till grund för följande limerick.

    Dessa bönchips från Källingemöre …
    Ack, hur lätt kan de ej en förföre!
    Stoppa i dig med sans,
    tänk på magens balans,
    annars kan de din nattsömn förstöre.

    Lycka till med era chips!
    önskar Inger och Karl Axel Carlsson

    SvaraRadera