tisdag 12 maj 2009

Ölands Dag med nya kommunvapen!

Idag firar vi Ölands Dag, den öländska nationaldagen. Denna dag år 1801 upphävdes den kungliga djurgårdsinrättningen som plågat Öland i århundraden, då ölänningar var förbjudna att jaga, inneha vapen, ha hundar (om inte ett ben var avhugget), hugga ved ur skogarna, skydda sina ägor mot betande vilt med mera med mera.

Denna dag för åtta år sedan utropades Valkonungariket Öland och antogs grundlag, samtidigt jag fick äran och ansvaret att bli utsedd till riksföreståndare i den nya sjävständiga staten.

Dagen till ära i år beslutar jag härmed att ändra färgerna i Borgholms kommunvapen. Det nedre grå fältet som ska föreställa hav ska från och med idag vara blått. I övrigt ska de hittillsvarande blå och grå fälten bytas ut mot de öländska färgerna grönt och gult. Slottet blir solbelyst gult mot en grön bakgrund.

Tak och tornkupoler skalar vi av. De är ett minne från Djurgårdsinrättningens tid, då slottet uppfördes genom tunga dagsverken som ölänningarna påtvingades av den svenska ockupationsmakten. Det tornprydda slottet är inte passande som symbol för en modern kommun på dagens Öland. Slottsruinen är bättre som symbol och något som man lättare kan associera med dagens Borgholm. Den är en välkänd silhuett som syns långväga och förknippas med Borgholm. Slottet av idag (utan tak och tornkupoler) är en plats för festarrangemang och nöjen, utställningar och familjeaktiviteter och dragplåster för vår besöksnäring.


Det här tar jag mig friheten att besluta om utan att på minsta vis tillfråga kommunfullmäktige. Det vore fullkomligt meningslös eftersom där finns politiker som tagit som sin huvuduppgift att spjärna emot så mycket dom kan när det kommer något bra förslag.

Firar därmed Ölands Dag med lite handklingskraft på det symboliska planet.

Nu återstår för tekniskt kunniga underlydande tjänstemän att se till att beslutet verkställs i praktiken så att vi får brevpapper och annat med det nya kommunvapnet.

Passar samtidigt på att ändra lite i färgerna i Mörbylångas kommunvapen. Där finns det en röd skans i det övre fältet. Den får vara grön i fortsättningen. Skansvallarna (som är bättre bevarade i Färjestaden än i Mörbylånga köping) är ju - där de finns kvar - övervuxna med grönt gräs. Den gröna vallen passar bra mot den gula bakgrunden. Med lite justering av den gula nyansen så att den blir något ljusare går från och med nu även huvuddelen av Mörbylångas kommunvapen i de öländska färgerna grönt och gult.





Ett femfaldigt leve för Öland!
Det leve!
Hurra! Hurra! Hurra! Hurra! Hurra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar