lördag 25 juli 2009

Upprörande svek mot trafiken Öland - Gotland


Igår beslutade VD för Destination Gotland och Rederi AB Gotland, Jan-Erik Rosengren, att med omedelbar verkan ställa in trafiken mellan Grankullavik och Visby. Upprörande!!! Bakgrunden är fartygsolyckan i förrgår när två av rederiets fartyg kolliderade utanför Nynäshamn och ett av dessa måste tas ur trafik för resten av sommarsäsongen. Den naturliga följden hade naturligtvis då blivit något färre dagliga avgångar mellan Visby och Nynäshamn, den sträcka där kollisionen inträffade.


Men icke tydligen. Istället tar man den bort den enda färjan mellan Visby och Grankullavik och sätter in den mellan Visby och Nynäshamn istället där det ändå finns flera dagliga turer i båda riktningarna - och det kanske var lite för många eftersom två av färjorna krockade med varandra!

Att man låter det inträffade vid nynäshamn gå ut över trafiken mellan Öland och Gotland är upptrörande eftersom rederiet och Destination Gotland har tagit emot bidrag från Borgholms kommun på över 300.000:- för att hålla trafiken igång denna sommar.

Pinsamt nog har Betty Boop och Eddie Forsman redan i höstas låtit betala ut pengarna för denna sommars trafik utan några som helst garantier för att trafiken verkligen skulle genomföras. Att vi haft kålhuvuden till politiker på Öland, som gått att lura trill runt, är ändå ingen godtagbar ursäkt för att ledningen för Destination Gotland agerat som den har gjort!

Trafiken Visby - Nynäshamn får inte vara någon helig ko, och det är glädjande att Destination Gotlands monopolställning på gotlandstrafiken har försvunnit sedan helt nyligen. Nu kan äntligen andra aktörer på allvar komma med i bilden till nytta för trafiken på Östersjön.

Att passagerarbeläggningen på linjen Visby - Grankullavik kunnat vara bättre beror helt och hållet på Destination Gotland själva. Deras turlistor har varit så tokiga att man inte har kunnat göra resor över dagen från Öland till Visby och sedan kunnat komma tillbaka till Öland på kvällen, trots att självas resan bara tar två timmar. Dessutom en vansinning prispolitik som gjort att man kunnat resa billigare mellan Visby och Oskarshamn än mellan Visby och Grankullavik. Om Destination Gotland skött trafiken bättre hade linjen Visby - Grankullavik kunnat vara en riktig guldko. Det kan den fortfarande och nu får Destination Gotland se till att det fungerar. Annars vill vi ha våra pengar tillbaka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar